Det finns mycket sevärdheter i området runt Storsjön, speciellt när det handlar om kultur och historia. Här har människor levat, verkat och områden blomstrat under väldigt lång tid. Nedan följer en lista på några av våra favoritsevärdheter. Passa på att besöka dom om du befinner dig i krokarna. Är du intresserad av kyrkor ska du läsa artikeln Kyrkorna kring Storsjön.

Jamtli

Ett måste om man tar vägen förbi Östersund är ett besök på Jamtli som är bland annat ett friluftsmuseum där man kan promenera förbi många olika historiska byggnader som har flyttats hit och bevarats. På Jamtli kan man också besöka Nationalmuseum Jamtli för konstupplevelser och olika utställningar som handlar om allt från historier om Storsjöodjuret till Vikingarnas berättelser från Jämtland/Härjedalen.

Jämtlands Flyg- & Lottamuseum

För den flygintresserade ska man ta sig till Optands flygplats som ligger 9 km söder om Östersund längs med E14. Här ligger Jämtlands Flyg- & Lottamuseum på ett krigsflygfält från 1940-talet. På museet  kan man lära sig om både militär samt civil flyghistoria och mycket med anknytning till området. Det finns även över 30 olika flygplan att titta på.

Storsjöodjurscentret i Svenstavik

Hjälp till att leta efter Storsjöodjuret på detta interaktiva Storsjöodjurscenter som ligger strategiskt vid Storsjön i Svenstavik. Lär dig mer om detta mytomspunna djur som som har fascinerat människor i området sen vikingatiden och kanske ännu längre? Läs mer om öppettider på Storsjöodjurscentrets facebooksida.

Hällristningarna i Glösa

Besök Glösa Älgriket och res tillbaks över 5000 år i tiden. Ett friluftsmuseum med unika hällristningar, gjorda av bronsåldersbönder. Hällristningarna föreställer älgar vilket visar på betydelsen av dessa djur för människorna i området på den tiden. Det finns även en rekonstruktion av en 7000 år gammal hydda som man i området har hittat rester från. Läs mer på Glösa Älgrikets facebooksida.

Hoverbergsgrottan

Sveriges största klyftgrotta finns på Hoverberget. Grottan är öppen varje dag mellan klockan 10.00 och 20.00 juni–augusti. Inträde 70 kronor. Yngre än 12 år går in gratis. Biljetter köps i kiosken. I anslutning till grottan finns både campingplats och kiosk. 

Mus-Olles museum

Mus-Olle var en samlare av rang och trots att han aldrig lämnade länet lyckades han samla både det ena och det andra från vida världen. Här finns frimärken, trycksaker, naturalier, porslin, keramik, textil- och dräktföremål för att nämna en del. Mus-Olles museum är fascinerande och måste upplevas på plats och med egna ögon. Därtill är platsen i hembygdsmiljö en vacker rogivande oas. Mus-Olles är öppet sommartid. Mus-Olles museum.

Gamla Lanthandeln i Krokom

Gamla Lanthandeln i Krokom drivs av Carina Grahn Hellberg som driver ett ett levande lanthandelsmuseum med försäljning av det mesta. Här kan man köpa t.ex. plåt-och träleksaker, matprodukter och böcker från Jämtland, nostalgivaror och gammaldags godis. Här finns också en hantverksutställning med försäljning. På Gamla Lanthandeln finns också ett café, där kan du träffa på Carina som talar Jamska och gärna häller upp en kopp kokkkaffe. En trappa upp i det forna Gästgiveriet visas olika konst -och fotoutställningar.

Arvemuséet

Arvemuséet i Mattmar är ett mysigt utflyktsmål, i närheten finns också vandrarhem och ställplatser för den som vill övernatta. På ArveMuseet får man som besökare upptäcka hur människans hem och arbete förändrades med hjälp av bland annat elmotorn, traktorn och mjölkmaskinen. Här får hela familjen en oförglömlig upplevelse där gammal som ung får insyn i en svunnen tid och teknikens påverkan på samhälle och liv.

Museet drivs av samma förening som också äger S/S Östersund som är ett av Sveriges äldsta och vackraste ångfartyg i trafik, S/S Östersund. Läs mer om båtturer på Storsjön.

Hovermo café & Gårdsmuséum

En familjegård som uppbyggts av flera generationer. Smedja, kvarn, kraftstation, museum och café, allt finns på samma ställe. Ett museum för alla som även erbjuder guidningar i den fina miljön, missa inte fikat. Sommaröppet torsdagar-söndagar. Se facebooksida för aktuell info.