Natur & Kultur kring Storsjön med Charlotte Ullberg

Charlotte Ullberg är Mattmarbo som i samband med sin pension valde att flytta till Jämtland där hon semestrat hela sitt liv, med stor passion för bygden och naturen lever hon nu i Jämtland och njuter av den plats där hennes föräldrar växte upp. Vi fick en pratstund med Charlotte som bjöd på många fina tips till dig som ska besöka Storsjöbygden och vill upptäcka områdets natur- smak- och kulturutbud.

Kommentar från redaktionen:

Charlotte avled under slutet av 2021, vi tänker på nära anhöriga och beklagar sorgen! Charlotte hörde av sig till oss på Visit Storsjön under sommaren 2021 för att hon ville berätta om bygden som hon har kommit att älska så mycket. Vi har förstått att hon har betytt mycket för bygden med hennes engagemang i olika föreningar mm. Hon kommer att saknas och vi på Visit Storsjön tackar för hennes engagemang! Vi har varit i kontakt med Charlottes barn som gärna vill att artikeln ligger kvar då de vet att Charlotte brann för att dela med sig av restips och ville inspirera fler att upptäcka bygden.

– Jag flyttade upp till Utkälen, i Mattmar socken, sommaren 2018. Mina föräldrar är båda uppvuxna i Jämtland. Eftersom jag hade mina morföräldrar här, så har jag tillbringat alla mina sommar- och vinterlov i norra Härjedalen och södra Jämtland. När jag fick egna barn fortsatte jag att åka upp för skidåkning, ofta till Åre med omnejd, och för att vandra och fiska nere vid Storsjö kapell. Jag har mitt hjärta fast förankrat i den här vackra fjällmiljön, så mina barn blev inte det minsta förvånade när jag flyttade upp hit när tiden för min pensionering började närma sig, berättar Charlotte.

Trots att Charlotte flyttade upp i samband med sin pension har hon inte direkt legat på latsidan, hon har ett stort hjärta för bygden och har valt att engagera sig i ett flertal projekt och föreningar.

– För mig är det viktigt att bidra när jag nu har bestämt mig för att rota mig här. Mitt engagemang både som ordförande i Åre konstförening, Utkälens byalag- och bygdegårdsförening och ordförande i Mattmars hembygdsförening grundar sig bl a i att jag vill visa upp all kreativitet, allt fint och hur människor levt och verkat här. Jag har ju arbetat med destinationsmarknadsföring i större delen av mitt vuxna liv och ser nu möjligheten att bidra med den kunskapen, samtidigt som jag får hålla på med kreativa saker som jag tycker är väldigt roliga. Som t ex historia, att rita, måla, fotografera, arbeta med hantverk och bygga utställningar. 

Nu drömmer Charlotte om att sätta Jämtland på kartan som en plats att besöka för konst, hantverk och kreativt skapande.

– Jämtland har ju varit duktiga på att lyfta fram friluftsliv som att vandra, fiska, cykla, åka skidor, m m, men även på att lyfta fram gastronomi och mathantverk. Nu är min vision att även lyfta fram alla fantastiska hantverkare, konstnärer och konsthantverkare som levt och lever här. Jag vill se att människor reser hit från när och fjärran för att ta del av den kreativitet och det skapande som finns här.

Utkikstornet i Mattmar är ett av Charlottes tips. Foto: Charlotte Ullberg.

Charlottes sju tips för den kultur-, natur- och matintresserade

  1. Hantverk & kultur. Besök Jämtland när det är Kul-tur första helgen i Maj, Åre Craft and Art tour i Åre eller Konstens vecka 40 i hela länet. Jamtli har fina utställningar som även är öppna sommartid. Edsåsdalen har Konstigstig och Vaetabacken har en Oknyttstig där bl a lokala konstnärer bidragit med Oknytt. Under höst, vinter och vår har bl a Ahlbergshallen, Åre kulturhus i Järpen, Härke m fl ett rikt utbud av konstutställningar. Även Svensk Form i Östersund har någon utställning varje år. Ett rikt utbud av hantverk säljs ofta på hembygdsgårdarna och Jamtli har en fin butik med böcker och konsthantverk. Besök gärna bl a Drejeriet i Östersund, Storsjöglashyttan och Åre glashytta. Kombinationen mat och konst erbjuder bl a trevliga restaurangen Norra station och Galleri LUX. Stanna och titta om någon lokal konsthantverkare ställt ut öppetskylten vid vägen! Ett spännande sätt att upptäcka nya hantverkare och konstnärer.
  2. Eftersom jag tillhör gruppen som har lite svårt att vandra långt eller att gå i svår terräng, tycker jag om korta och vackra vandringar som erbjuder någon form av kunskap eller upplevelse. Favoritbesöket är Vaetabacken. Att vandra upp till Fäbodmiljön på Vaetabacken, klättra upp i Utsiktstornet och se hela den Jämtländska fjällvärlden vid klart väder och därefter ta en kortare vandring på vår Kultur-, Natur- eller Oknyttstig tillhör mina favoritaktiviteter. Det gör jag flera gånger varje sommar. Annars är Bydalsfjällen underbar vandringsmiljö för den mer vältränade.
  3. Fiska i Kvitsleströmmarna, Dammån eller Drafsjön är något jag rekommenderar alla mina fiskeintresserade vänner att göra. Jag har en liten roddbåt och sitter gärna och guppar nere på en lugn sjön med eller utan ett metspö. Vackert och rogivande. Även om du inte fiskar själv är Dammåns fisktrappa, Indalsälvens vackra stränder och Kvitsleströmmarna väl värda ett besök.
  4. För den fågelintresserade rekommenderar jag Fågeltornet vid Mattmartjärn. Tjärnen är en näringsrik sjö med många uddar, öar, täta vassbälten och starrbestånd. Den enklaste vägen för att nå till platsen för fågelskådning är att ta den enskilda vägen nedför Gräftbacken, som utgår från byvägen i Ubyn. Efter ca 800 meter finns en parkeringsplats vid kanten av en äng där en vägvisare visar stigen till tornet. En längre promenadväg (ca 2,5 km) är den som utgår från väg 635 mellan Mattmar och Kvitsle. Den är inte framkomlig med bil.
  5. Cyklar gör jag gärna på grusvägarna runtom i Mattmar, men framförallt delar av Utkälen. Det är en slingrande grusväg med branta backar i Hållbacken och en vidunderligt vacker utsikt över Oviksfjällen. I Offne finns en hamn och vacker utsikt ner över Storsjön. I Tossberg är det skog och fält. Sommartid kan man även beskåda de mekaniska gubbarna i Tossberg. Kluk bjuder utsikt över Trång, Trångsviken och Åse. Svårighetsgrad: Utmärkt cykelväg för den vältränade. Lite väl tuffa backar för barn och otränade.
  6. Äta gott kan man göra på Vaetabackens våffelcafé. Där serveras härliga frasiga våfflor, lokalproducerat kaffe från Åre Kafferosteri (tidigare leverantör till Mattias Nilssons Fäviken) te från Brunkullan, Kombucha från Kall, Nektar och saft från Jämtlands vingård och Åre mineralvatten. Det går även att få en stut med tunnbröd från vår egen bakstuga och hembakta kakor. Är det stängt på Vaetabacken någon tisdag, så finns även trevliga Agdas café nere vid Mattmarbua som jag gärna besöker. Favoritrestaurangen är Kretslopphuset i Mörsil. Kretsloppshuset är så mycket mer än café & mat: här finns en frestande butik fylld med produkter med ekologisk profil, glada höns som producerar ägg, eget mathantverk och en fantastiskt vacker trädgård. Annars besöker jag gärna någon hembygdsgård när jag vill fika. Det finns ett 70-tal vackra hembygdsgårdar i länet. (Längre ner hittar du Charlottes favoriter bland länets hembygdsgårdar.
  7. Vill du göra bilturer med vacker utsikt kör väg 321 mellan Mattmar och Svenstavik, grusvägarna vid Indalsälven, vägen runt Alsensjön, eller Panoramavägen runt Kallsjön.

Vi tackar Charlotte för alla matnyttiga tips och önskar lycka till med alla järn i elden!

Länkar till Hembygdsföreningar

Arvemuseet i Arvesund

Fröå Gruva

Huså Herrgård: Gruv- och bruksmuseum samt mineralmuseum

Ifvarsgården, Hallen

Kalls hembygdsgård

Karolinerhistoria

Römmen, Mörsil

Tossögården, Järpen

Undersåkers hembygdsgård

Vaetabacken, Mattmar

Åre hembygdsgård