När du cyklar kring Storsjön i Jämtland har du alltid en vacker kuliss av sjö och fjäll. Här finns varierande landsvägscykling, adrenalinskapande mountainbikeleder och roliga pumptracks och gupp för de med barnasinnet kvar. Men här finns också korta livsnjutarleder för dig som vill mysa på och ta sikte på ett av bygdens sommarcaféer. Var du än cyklar är det viktigt att du använder hjälm och i vissa fall ytterligare skyddsutrustning. Go tur!

Landsvägscykling

Storsjön runt

När man pratar om landsvägscykling vid Storsjön kan man inte missa att nämna det gamla tävlingsloppet Storsjön runt som genom åren lockat tusentals cyklister. Loppet gick på två olika sträckningar, 80 respektive 220 kilometer. Här ser du se en karta och banprofil på den längre. Det var många år sedan loppet blev av men Storsjön finns kvar och är lika vacker att cykla runt utan tävlingslappen på bröstet. Tack vare att Frösön, som ligger i Storsjön, är ansluten med två broar till fastlandet är det möjligt att anpassa turen och ta genvägar i önskad riktning för att göra kortare eller längre turer i anslutning till Storsjön.

Andersön

Ett trevligt utflyktsmål för cykelturen kan vara Andersöns naturreservat som ligger ca 20 km från Östersund, 30 km från Myrviken och ca 40 km från Wikners i Persåsen. Här finns fina vandringsleder genom den vackra tallskogen, grillplatser och torrdass. Läs mer på länsstyrelsen hemsida.

Stigcykling kring Storsjön

Runt Storsjön finns många startpunkter för rolig stigcykling. Vi rekommenderar er att läsa på innan ni ger er av så att ni har koll på ledtsräckningen. Då ett flertal av lederna också används av andra så som vandrare, hundägare m.fl ber vi alla att visa respekt och ta det försiktigt.

Stigcykling runt Östersund

Cykelintresset i Jämtlands enda stad Östersund är stort, det märker man på utbudet av leder. Det finns gott om roliga leder nära stan, bland annat området kring Spikbodarna och Lillsjön samt på Frösön kring Bynäset i närheten av Frösö Park. En annan favorit är Frösön runt som vi visar på kartan nedan.

Klicka här för att läsa mer om cykling kring Östersund.

Fursteli cykelstigar

Fursteli cykelstigar hittar du i skogarna på Storsjöns södra strand med vacker utsikt över sjön. Hit tar du dig från Östersund med bil på endast 15 minuter. I skogen ovanför byn har markägaren Johan Ranbrandt med fru, familj och cykelvänner anlagt ett nätverk av cykelstigar. Här är det gratis att cykla men om man vill får man gärna vara med och bygga på lederna vid arbetsdagar eller när de behöver hjälp. Vill man skänka en slant är alla bidrag välkomna. Dessa leder har bland annat blivit utsedda till en av de 8 bästa områdena för sticykling i Sverige, enligt Utemagasinet. Följ de på Facebook.

Foto: Johan Ranbrandt, Fursteli Gård

Downhillcykling

I Gustavsbacken på Frösön ligger Storsjöns Downhillmecka. Här finns möjlighet att hyra hoj och utrustning och det finns ett öppet café samt toaletter i anslutning till liften. liften är öppen så att ni enkelt kan ta er till toppen för att sedan testa på någon av de sex nedfarterna.

Läs mer om Downhill i Gustavsbacken.

Pumptrack vid Storsjön och Surfbukten

Pumptracks och barncykling

Pumptracks är ett väldigt roligt sätt för både barns och vuxna att träna teknik och ha kul på cykeln. Pumptracks har blivit populärt runt om på Sveriges cykeldestinationer och inte minst här i Jämtland finns det ett flertal pumptracks. Runt Storsjön finns det mycket cykelglädje.

Myrviken Pumptrack

Härom året byggde man en snygg pumptrack i asfalt vid skolan i Myrviken. Se filmen nedan och inspireras.


Brunflo Bike park

I Brunflo har Brunflo IF tillsammans med bygdens cykelfantaster skapat Brunflo Bike Park. Parken består av 3 st drygt 350 m långa huvudleder med 6-7 varianter. Här bjuds man på roliga kurvor, kittlande hopp i olika storlek samt spännande broar och gupp. Använd alltid hjälm när du cyklar. Brunflo Bike Park hittar du vid elljusspåret centralt i Brunflo på Rosenlundsvägen 65. Det finns grillmöjligheter i området.

Surfbuktens pumptrack

Surfbukten är kidsens vardagsrum och lekplats hela sommaren. Här byggde företaget Grund & Takteknik en pumptrack för ett par år sedan. Då den är asfalterad passar den perfekt för en tur på skateboard eller kickbike. I Surfbukten kan man passapå att testa wakeboard, longboard eller kanske ta ett dopp från de fina bryggorna. Surfbukten ligger på Frösön mittemot Badhusparken.