Fiske är en klassisk sommaraktivitet som är lika rofylld och härlig för den erfarna storfiskaren som för familjen som vill prova på fiske för första gången. Storsjön är ett trevligt fiskevatten med många fiskarter och fina platser att kasta i spöt från.

Handredskapsfisket är fritt i hela Storsjön. Med handredskap menas spö, pilk eller liknande redskap som är utrustat med lina och högst 10 krokar. Dessutom gäller att ”fiskemetoden som sådan inte får förutsätta användning av båt”. För all annan typ av fiske ska fiskekort köpas. Läs mer om regler och köp ditt fiskekort här.

Storsjöbygden och Storsjön beskrivs ibland som en oas i vildmarken, omgiven av höga fjäll i väster och stora skogsområden i öster. Det mytomspunna Storsjöodjuret tros finnas i sjön, utöver den alldeles unika Storsjöodjursarten finns också många vanliga fiskar.

Det finns nära 20 olika fiskarter i sjön där de vanligaste är öring (kallad Storsjööring, Jämtlands landskapsfisk), röding, gädda, abborre, harr, sik (fem olika arter), mört och lake. Även elritsa, ål och simpa finns i Storsjön. Sedan någon gång på 60-talet finns det även kanadaöring i Storsjön.

Hallenbygden.

Fiske i Berg.

Fiskare uppmanas göra en insats

I vintras gick en fiskodling i Storsjön i sönder i närheten av Svanstavik/Hoverberg. Nätet gick sönder och tusentals Regnbågsfiskar simmade ut fritt i sjön. Vi har hört otaliga historier om fiskare som fångat mängder med fisk på väldigt kort tid. Regnbåge är inte en art som ska finnas i Storsjön varpå myndigheter uppmanar alla som kan att hjälpa till att fiska upp så mycket de kan. Här en länk till Sveriges Radio.

Mattmar

Fisket kring Mattmar i bland annat Ockesjön, Kvissleströmmarna och Dammån är populärt, särskilt bland flugfiskare. 

Läs mer om Mattmar och fisket i området.

Boka fiskeguide på Storsjön

Läs mer på Höglunda gård.

Har du tips på hur denna sida kan förbättras? Maila oss gärna på hej@storsjon.com.