Kyrkorna kring Storsjön

Storsjöbygden har många fina gamla kyrkor och utsikten är inte sällan slående. I vår karta över Storsjön har vi markerat ut 23 kyrkor kring Storsjön i Jämtland. Här har vi samlat lite kort info om några av kyrkorna men ni hittar adresser till samtliga på kartan. 

Stora Kyrkan

Färdigställdes 1940 med handslagen röd tegelfasad och ett grönt koppartal so syns väl i Östersunds Stadsbild 

Frösökyrka 

Frösökyrka är en av Sveriges populäraste för bröllop. Anledningen till att den är så populär är troligen bland annat den fantastiska utsikten. En utgrävning av koret avslöjade 1984 att kyrkan byggt på en hednisk plats. 

Norderöns kyrka

En liten 1100-talskyrka på Norderön. 

Hackås kyrka 

Jämtlands mers kända medeltidskyrka. Byggd på 1100-talet, under 1700-talet förlängd och kompletterad med vacker klockstapel. Unika väggmålningar och överdådig interiör. Magnifikt läge vid Storsjöns Strand. 

Hackås kyrka med fjällen i kulissen
Bild av Bertil Sundvisson, tack!

Åsarne Gamla Kyrka 

Välbevarad träkyrka som är värd ett besök. 

Ovikens nya och gamla kyrka

Ovikens gamla stenkyrka innehåller flera äldre inventarier, den gamla byggdes under 1200-talet och användes även som apotek. Den nya är uppförd i nygotisk stil 1905 och har god akustik – Håll utkik efter konsertevenemang. 

Mattmar kyrka 

Mattmar medeltida stenkyrka har ovanligt många medeltida skulpturer bevarade. Klockstapeln är typisk för västra Jämtland med fyrsidig grundplan och massiva stolpar över en bod med sadeltak. 

Vill du komplettera artikeln om kyrkorna eller har du en bild som du vill dela med oss? Skicka gärna ett mail på hej@storsjon.com.