Evenemangen du inte får missa i sommar kring Storsjön  

Vad vore vi utan alla dessa fantastiska evenemang och event som skapas av drivna företagare och ideella krafter i Storsjöbygden. Spana in listan med alla roliga event du inte får missa! Listan uppdateras under sommaren.

St Olavsloppet 29 juni -2 juli 2022 

Det anrika St Olavsloppet är en svensk/norsk folkfest i fyra dagar. Landsvägsstafetten på 34 mil går mellan Östersund och Trondheim och starten växlar mellan städerna vartannat år, i år är målgången i Östersund. Loppet följer den natursköna St Olavsleden över Stiklestad, Sandvika, Åre, Alsen och Rödön. Namnet kommer från den norska kungen Olav Haraldsson som regerade mellan 1015-1030. Kung Olav stupade i slaget vid Stiklestad den 29 juli 1030. Efter detta blev kung Olav Nordens helige helgon. Anmäl ett lag eller läs mer på https://www.st-olavsloppet.com

Ovikenveckan 2-10 juli 2022

Efter nedstängning och inställd Ovikenvecka 2021 är många svältfödda på kultur men nu är det äntligen dags för det vi längtat så mycket efter – Ovikenveckan 2022 som äger rum 2-10 juli!

Det kommer bjudas på välbekanta gamla godingar såsom invigningskonsert med Ovikens kammarorkester, fäbodfrukost och kyrkans kulturnatt men också nya spännande inslag. Ovikenveckan.

Storsjöcupen 5/7 – 9/7 2022

Den anrika fotbollsturneringen Storsjöcupen för ungdomar fyller 50 år i år. I skrivande stund är det 380 lag från 9 länder anmälda och Norge toppar listan med 267 anmälda lag. Länderna som är representerade förutom Sverige och Norge, Mexico, Guatemala, Mongoliet, Syrien, Brasilien, Peru och längst åker CEF Tucuman från Argentina som ligger ungefär 12 000 km från Östersund. Matcherna går av stapeln runt om på fotbollsplanerna kring Östersund, Ås och Brunflo.

Arnljotspelen 2022

Under några dagar vecka 27–28 sätter amatörteaterföreningen Arnljotspelen upp taldrama efter operan Arnljot på Frösön. Vikingadramat Arnljot skapades av den berömde tonsättaren och musikkritikern Wilhelm Peterson-Berger. Ensemble och team består av entusiastiska amatörer under ledning av en professionell regissör. Spelen är en jämtländsk klassiker och Nordens äldsta friluftsskådespel! Läs mer här

Krogstråket och Yranveckan 22–31 jul 2022

Inför yran laddar jämtlänningar och tillresande upp med på krogstråket och Yranveckan. Yranveckan består av film, konst, teater, installationer, utställningar och överraskningar. Krogstråket är ett område vid hamnen dit flertal restauranger flyttar ut och serverar mat och underhållning. På andra sidan av Badhusparken ligger festivalens tivoli som också håller öppet hela Yranveckan.

Storsjöyran 29–31 jul 2022

Ända sen 1983 har yran varit en av Skandinaviens största musikfestivaler med ett fyrtiotal artister på sju scener. Några namn på Storsjöyran är The Ark, Molly Sandén, Lars Winnerbäck, Magnus Uggla, Victor Leksell, Moonica Mac, A36, Amason och Yung Lean. Men du hittar även lokala artister, folkliga uppträdanden blandat med det bekanta och det oväntade. Det är därför Yran kallas ”festivalen som inte liknar någon annan”. Håll utkik på Storsjöyrans hemsida och Facebook för mer information.

Presidenttalet 30 juli 2022

I fjol avled Jämtlands förre president Evert Ljusberg och under hård konkurrens utsågs Eva Röse till ny president. Eva är precis som sina föregångare mångsidig, karismatisk och har en sylvass humoristisk timing. Evas jämtländska rötter sträcker sig tillbaka till 1100-talet och hennes mor kommer från Östersund. Presidenten har ett sommarresidens (i form av ett härbre) vid Storsjöns strand. 

President Röse håller sitt första presidenttal vid midnatt, lördag den 30 juli under Storsjöyran i Östersund.

Enduro SM och SWE Cup Enduro 28 aug 2022

Östersunds cykelklubb står som värd för svenska mästerskapen i Enduro och den fjärde SWE-cupdeltävlingen i Enduro i sommar. Tävlingscentrum kommer finnas centralt beläget på Frösön 

och sträckorna dras på två platser i fantastisk natur, på Östberget och i Böle. tävlingen arrangeras i fantastisk natur med ett unikt läge nära stad. Förutom spänning och fart i tävlingarna så klommer en rad kringaktiviteter att arrangeras, även för de allra minsta endurofantasterna. Läs mer här.

Älghälga i Svenstavik 2-3 september

Älghälga i Svenstavik är en trevlig lokal marknad där du hittar lokala delikatesser och hantverk. Till det lilla samhället Svenstavik vallfärdar locals och turister för att shoppa och umgås. Älghälga infaller som sig bör i samband med startskottet för älgjakten. Kom och lyssna på musik, åt gott och i och med att det är valår lär det också bli ett och annat politiskt inslag på scen.

Skördefest 10 – 11 sep 2022

Runt om Storsjön ligger flera gårdar, gårdsbutiker och hantverkare som under två dagar öppnar sina dörrar och välkomnar dig att upptäcka Jämtlands fantastiska råvaror & hantverk. Du kan smaka och handla lokalproducerad mat och fika, träffa djur, prova på aktiviteter och lära dig mer om matens ursprung och livet på landet.

Foto: Göran Strand, tack till Storsjöyran för bilden!