Evenemangen du inte får missa i sommar kring Storsjön  

Vad vore vi utan alla dessa fantastiska evenemang och event som skapas av drivna företagare och ideella krafter i Storsjöbygden. Spana in listan med ett urval av alla roliga event du inte får missa! Listan uppdateras under sommaren.

Fikaträffar med Jemtlands Veteranbilklubb maj-september
Varje onsdag under hela sommaren anordnar Jemtland Veteranbilklubb fikaträffar. Samling på Stortorget i Östersund klockan 18 och sen gemensam avfärd klockan 19 mot fikaställena. Du hittar mer info om varje träff på Jemtlands Veteranbilklubbs hemsida.

Jämthjulingen 6 juni 2024
Välkommen till anrika Jämthjulingen, Sveriges äldsta motionslopp på cykel. Starten är vid Rådhuset i Östersund och loppet går runt Brunfloviken med målgång på Stortorget. Det är Korpen Storsjön som är arrangörer, läs mer om Jämthjulingen här.

SubZero E-games 7-9 juni 2024
SubZero E-games är norrlands största LAN-event. Oavsett om du är proffs eller bara sugen på att hänga på LAN så blir det tre fartfyllda dagar med expo, tävlingar, turneringar, tech-bolag och föreläsningar av världsklass. Läs mer om eventet på deras hemsida.

Östersund Cykelfest 24-30 juni 2024
Under veckan samlas en mängd olika cykelaktiviteter som arrangeras av olika föreningar, cykelentusiaster och företag. Aktiviteterna sker på olika platser i och runt Östersund. Läs mer här.

Midnattsmarknad på Östnårbua, Hackås
28 juni kl 21.00 – 00.00 är det midnattsmarknad på Östnårbua. Upplev marknad med ett tiotal knallar och underhållning i form av bandet Arve i äkta fäbodsmiljö. Fri entré.

SWE Cup Enduro 29-30 juni 2024
Svenska cykelförbundet står som värd för den tredje SWE-cupdeltävlingen i Enduro i sommar. Tävlingscentrum kommer finnas centralt beläget på Frösön och sträckorna dras på två platser i fantastisk natur, på Östberget och i Böle. Tävlingen arrangeras i fantastisk natur med ett unikt läge nära stad. Förutom spänning och fart i tävlingarna så kommer en rad kringaktiviteter att arrangeras, även för de allra minsta endurofantasterna. Läs mer här.

St. Olavsloppet 27-29 juni 2024
Det anrika St. Olavsloppet är en svensk/norsk folkfest i fyra dagar. Landsvägsstafetten på 34 mil går mellan Östersund och Trondheim och starten växlar mellan städerna vartannat år, i år är målgången i Trondheim. De lag som deltar brukar vara både tävlings- och motionslag, men den övervägande delen är motionslag. Loppet följer den natursköna St. Olavsleden över Stiklestad, Sandvika, Åre, Alsen och Rödön. Namnet kommer från den norska kungen Olav Haraldsson som regerade mellan 1015–1030. Kung Olav stupade i slaget vid Stiklestad den 29 juli 1030. Efter detta blev kung Olav Nordens helige helgon. Anmäl ett lag eller läs mer på https://stolavsloppet.no

Fäbodveckan 1-7 juli 2024
Under fäbodveckan i Jämtlands län kan du ta del av en rad aktiviteter. Veckan syftar till att bland annat uppmärksamma klimatsmart matproduktion, biologisk mångfald och lokala traditioner. Med kunskap om traditionella metoder kan vi även stärka vår civila beredskap. Läs mer om Fäbodveckan.

Ovikenveckan 29 juni – 7 juli
Ännu en gång presenteras en proppfull vecka med musik, konst och lek. Under Ovikenveckan finns något för alla åldrar. Spendera en kväll tillsammans med Stina Wollter och Micke Olsson Wollter på Orrgården som belyser vardagens händelser, stora som små. Förgyll sedan tisdagkvällen med Sveriges bluesdrottning Louise Hoffsten, som ger en konsert tillsammans med Richard Krantz i Stora kyrkan. Det var bara några av alla guldkorn som du inte får missa. Arrangörernas rekommendation är att avboka allt annat och boka Ovikenveckan 2024:) Läs mer här.

Storsjöcupen 3-6 juli 2024
Den anrika fotbollsturneringen Storsjöcupen för ungdomar mellan 10–16 år.  I skrivande stund är det 511 lag från 136 föreningar anmälda. De har haft deltagande lag från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Litauen, Ryssland, Polen, England, Malta, Spanien, USA, Mexico, Guatemala, Peru, Argentina, Brasilien, Indien, Thailand och Mongoliet. Storsjöcupen har mer än fördubblat antalet deltagare på bara några år. Matcherna går av stapeln runt om på fotbollsplanerna kring Östersund, Ås och Brunflo. Läs mer på deras hemsida.

Fröjdholmsloppet 6 juli 2024
Fröjdholmsloppet kördes första gången 1976 och genomfördes årligen fram till mitten av 80-talet. Nu återupplivas den populära tävlingen och återtar platsen som Europas längsta vattenskidtävling. 6,2 mil på vattenskidor och både elit och amatör är välkommen! Läs mer.

Arnljotspelen 29 juni-7 juli 2024
Under nio sommardagar sätter amatörteaterföreningen Arnljotspelen upp taldrama efter operan Arnljot på Frösön. Vikingadramat Arnljot skapades av den berömde tonsättaren och musikkritikern Wilhelm Peterson-Berger. Ensemble och team består av entusiastiska amatörer under ledning av en professionell regissör och varje års uppsättning skiljer sig från sina föregångare i tolkning, tempo och aktörer. Spelen är en jämtländsk klassiker och Nordens äldsta friluftsskådespel! Läs mer och förköp biljetter här.

Krogstråket och Yranveckan 19–28 juli 2024
Inför yran laddar jämtlänningar och tillresande upp med på krogstråket och Yranveckan. Yranveckan består av film, konst, teater, installationer, utställningar och överraskningar. Krogstråket är ett område vid hamnen dit flertal restauranger flyttar ut och serverar mat och underhållning. På andra sidan av Badhusparken ligger festivalens tivoli som också håller öppet hela Yranveckan.

Storsjöyran 26–28 juli 2024
Ända sen 1983 har yran varit en av Skandinaviens största musikfestivaler med ett fyrtiotal artister på sju scener. Några namn på Storsjöyran i år är Zara Larsson, Lars Winnerbäck, The Hellacopters, Flogging Molly, Darin, Loreen, Cleo och A36. Men du hittar även lokala artister, folkliga uppträdanden blandat med det bekanta och det oväntade. Det är därför Yran kallas ”festivalen som inte liknar någon annan”. Håll utkik på Storsjöyrans hemsida för mer information.

Presidentens tal till folket 28 juli 2024
Vid midnatt på Storsjöyrans lördag, håller Jämtlands president varje år sitt traditionsenliga tal till folket och sedan 2022 är republiken Jämtlands president Eva Röse. Eva är mångsidig, karismatisk och har en sylvass humoristisk timing. Evas jämtländska rötter sträcker sig tillbaka till 1100-talet och hennes mor kommer från Östersund. Presidenten har ett sommarresidens (i form av ett härbre) vid Storsjöns strand. 

Pilgrimsvandringar 29 juni, 3 juli, 21-24 juli, 21 juli och 24 juli 2024
Den anrika pilgrimsleden Jämt-Norgevägen är välbesökt och får fler och fler vandrare varje år. I år anordnar Svenska kyrkan en tredagarstur mellan Hackås – Ljåbuan den 21-24 juli med musik och berättelser längs vägen. Man kan välja att vandra hela sträckan eller ansluta och göra dagsetapper.

Den 3:e Juli anordnas också Barnens Pilgrimsvandring mellan Joxåsen – Oviken för alla barn som vill vandra. I Oviken bjuds på fika vid församlingshemmet och dagen avslutas i Ovikens nya kyrka med en minikonsert kl. 16:00 där barnkörer från flera församlingar sjunger.

Det finns även rena dagsvandringar på orter kring Storsjön, Billåsen – Oviken den 29 juni, Hackås – Gånäsudden den 21 juli , Stensjöbäcken – Ljåbuan 24 den juli.

Läs mer om vandringarna och anmälan här.

Östersund Staaren Pride 26 augusti-3 september 2024
Östersund Staaren Pride är ett återkommande evenemang som har till syfte att göra Östersund och Jämtland Härjedalen till en bättre plats för alla att leva på. Varje år samlar festivalen mellan tre till fem tusen personer som firar kärleken och deltar i en rad olika arrangemang. Läs mer och se programmet för festivalen här.

Älghälga i Svenstavik 2024
Älghälga i Svenstavik är en trevlig lokal marknad där du hittar lokala delikatesser och hantverk. Till det lilla samhället Svenstavik vallfärdar locals och turister för att shoppa och umgås. Älghälga infaller som sig bör i samband med startskottet för älgjakten. Kom och lyssna på musik, ät gott och delta i VM i Älgskånk. Du hittar mer info här

Bergslivsmässan, Svenstavik 2024
Bergslivsmässan är till för att kunna väcka en nyfikenhet kring hälsa och inspirera dig att utveckla din egen hälsa och stärka din kropp eller ditt sinne. Mässan kommer att erbjuda ett myller av hälsoinspiration, möjlighet att njuta av lokal mat, yogaklasser, träningspass, dans, behandlingar, musik och uppträdanden, föreningsinformation, mathantverk, odling, föreläsningar, prova-på-aktiviteter, försäljning av hälsoprodukter och hantverk, hoppborgar för barnen, tävlingar och mycket mer! Läs mer här

Östersund International Food Festival 4-7 september 2024
I mer än 15 år har International Food Festival arrangerats och besöker Östersund och Stortorget i sommar. Marknaden åker varje år runt i hela Sverige och bjuder på autentisk mat, delikatesser och kulinarisk kultur från världens alla hörn.

Skördefest 7-8 september 2024
Runt om Storsjön ligger flera gårdar, gårdsbutiker och hantverkare som under två dagar öppnar sina dörrar och välkomnar dig att upptäcka Jämtlands fantastiska råvaror & hantverk. Du kan smaka och handla lokalproducerad mat och fika, träffa djur, prova på aktiviteter och lära dig mer om matens ursprung och livet på landet.

Foto: Göran Strand, tack till Storsjöyran för bilden!