Evenemangen du inte får missa i sommar kring Storsjön  

Vad vore vi utan alla dessa fantastiska evenemang och event som skapas av drivna företagare och ideella krafter i Storsjöbygden. Spana in listan med alla roliga event du inte får missa! Listan uppdateras under sommaren.

Jämthjulingen 6 juni 2023
Välkommen till anrika Jämthjulingen, Sveriges äldsta motionslopp på cykel som i år firar 60 år i år. Starten är vid Rådhuset i Östersund och loppet går runt Brunfloviken med målgång på stortorget. Det är Korpen Storsjön som är arrangörer, läs mer om Jämthjulingen här.

SWE Cup Enduro 1-2 juli 2023

Svenska cykelförbundet står som värd för den tredje SWE-cupdeltävlingen i Enduro i sommar. Tävlingscentrum kommer finnas centralt beläget på Frösön och sträckorna dras på två platser i fantastisk natur, på Östberget och i Böle. tävlingen arrangeras i fantastisk natur med ett unikt läge nära stad. Förutom spänning och fart i tävlingarna så kommer en rad kringaktiviteter att arrangeras, även för de allra minsta endurofantasterna. Läs mer här.

St. Olavsloppet 28 juni -1 juli 2023

Det anrika St. Olavsloppet är en svensk/norsk folkfest i fyra dagar. Landsvägsstafetten på 34 mil går mellan Östersund och Trondheim och starten växlar mellan städerna vartannat år, i år är målgången i Trondheim. Loppet följer den natursköna St. Olavsleden över Stiklestad, Sandvika, Åre, Alsen och Rödön. Namnet kommer från den norska kungen Olav Haraldsson som regerade mellan 1015–1030. Kung Olav stupade i slaget vid Stiklestad den 29 juli 1030. Efter detta blev kung Olav Nordens helige helgon. Anmäl ett lag eller läs mer på https://stolavsloppet.no

Storsjöcupen 5-7 juli 2023

Den anrika fotbollsturneringen Storsjöcupen för ungdomar mellan 10–16 år.  I skrivande stund är det 424 lag från 98 föreningar anmälda. De har haft deltagande lag från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Litauen, Ryssland, Polen, England, Malta, Spanien, USA, Mexico, Guatemala, Peru, Argentina, Brasilien, Indien, Thailand och Mongoliet. Storsjöcupen har mer än fördubblat antalet deltagare på bara några år. Matcherna går av stapeln runt om på fotbollsplanerna kring Östersund, Ås och Brunflo. Läs mer på deras hemsida

Arnljotspelen 1-9 juli 2023

Under 1–9 juli sätter amatörteaterföreningen Arnljotspelen upp taldrama efter operan Arnljot på Frösön. Vikingadramat Arnljot skapades av den berömde tonsättaren och musikkritikern Wilhelm Peterson-Berger. Ensemble och team består av entusiastiska amatörer under ledning av en professionell regissör. Spelen är en jämtländsk klassiker och Nordens äldsta friluftsskådespel! Läs mer här

Krogstråket och Yranveckan 21–30 jul 2023

Inför yran laddar jämtlänningar och tillresande upp med på krogstråket och Yranveckan. Yranveckan består av film, konst, teater, installationer, utställningar och överraskningar. Krogstråket är ett område vid hamnen dit flertal restauranger flyttar ut och serverar mat och underhållning. På andra sidan av Badhusparken ligger festivalens tivoli som också håller öppet hela Yranveckan.

Storsjöyran 28–30 jul 2023

Ända sen 1983 har yran varit en av Skandinaviens största musikfestivaler med ett fyrtiotal artister på sju scener. Några namn på Storsjöyran är Miss Li, Ava Max, Benjamin Ingrosso, Hooja, Johnossi, Carola, och Smith & Tell,. Men du hittar även lokala artister, folkliga uppträdanden blandat med det bekanta och det oväntade. Det är därför Yran kallas ”festivalen som inte liknar någon annan”. Håll utkik på Storsjöyrans hemsida för mer information.

President talet 30 juli 2023

För två år sedan avled Jämtlands förre president Evert Ljusberg och under hård konkurrens utsågs Eva Röse till ny president. Eva är precis som sina föregångare mångsidig, karismatisk och har en sylvass humoristisk timing. Evas jämtländska rötter sträcker sig tillbaka till 1100-talet och hennes mor kommer från Östersund. Presidenten har ett sommarresidens (i form av ett härbre) vid Storsjöns strand. President Röse håller sitt första presidenttal vid midnatt, lördag den 29 juli under Storsjöyran i Östersund.

O-Ringen 22–28 juli 2023

O-ringen är världens största orienteringsäventyr och arrangeras alltid vecka 30 men på nya platser varje år, i år är det Åre som står värd för evenemanget. Tävlingen består av sex tävlingar, 5-dagars, Elittour, 3-dagars, Etappstart, Ungdomsstafett och Träningsbanor med tidtagning, totalt ca 125 klasser. O-Ringen är ett stort event, en familjefest med 18 000 deltagare från 40 länder mellan 5-95 år. Förutom de 75 000 etappstarterna och tävlingarna finns ett torg med scen, kommers, mässa och aktiviteter. Men även mountainbike-orientering (MTBO) finns på agendan, Läs mer här.

Pilgrimsvandringar 9-11 juni, 23 juli och 28-30 juli 2023

Den anrika pilgrimsled Jämt-Norgevägen är välbesökt och får fler och fler vandrare varje år. I år anordnar Svenska kyrkan tredagarsturer på två ställen angränsande till Storsjön. Oviken-Arådalen 9-11 juni, och mellan Gällö – Hackås den 28-30 juli. Men kan välja att vandra hela sträckan eller ansluta och göra dagsetapper. Det finns även rena dagsvandringar på orter kring Storsjön, Hackås – Gånäsudden 23 juli Hoverberg 5 aug och Brunflo 3 september. Läs mer här.

Älghälga i Svenstavik 25–26 augusti 

Älghälga i Svenstavik är en trevlig lokal marknad där du hittar lokala delikatesser och hantverk. Till det lilla samhället Svenstavik vallfärdar locals och turister för att shoppa och umgås. Älghälga infaller som sig bör i samband med startskottet för älgjakten. Kom och lyssna på musik, åt gott och i och med att det är valår lär det också bli ett och annat politiskt inslag på scen. Du hittar mer info här

Bergslivsmässan, Svenstavik 30 september 2023

Bergslivsmässan är nytt för i år och är till för att kunna väcka en nyfikenhet kring hälsa och inspirera dig att utveckla din egen hälsa och stärka din kropp eller ditt sinne. Mässan kommer att erbjuda ett myller av hälsoinspiration, möjlighet att njuta av lokal mat, yogaklasser, träningspass, dans, behandlingar, musik och uppträdanden, föreningsinformation, mathantverk, odling, föreläsningar, prova-på-aktiviteter, försäljning av hälsoprodukter och hantverk, hoppborgar för barnen, tävlingar och mycket mer! Läs mer här

Skördefest 9-10 sep 2023

Runt om Storsjön ligger flera gårdar, gårdsbutiker och hantverkare som under två dagar öppnar sina dörrar och välkomnar dig att upptäcka Jämtlands fantastiska råvaror & hantverk. Du kan smaka och handla lokalproducerad mat och fika, träffa djur, prova på aktiviteter och lära dig mer om matens ursprung och livet på landet.

Foto: Göran Strand, tack till Storsjöyran för bilden!