Sommarens bästa lista med platser att besöka – En klassisk Bucketlist i Storsjötappning

Här hittar du alla platser och sevärdheter som du inte får missa i sommar. Vi frågade mängder av locals via sociala medier och bad om deras smultronställen kring Storsjön. Vi vågar lova att du inte hinner med hela listan.. I år i alla fall:) Då vi misstänker att det finns ännu mer tips där ute i stugorna är listan levande så om du har tips på fler platser får du gärna maila oss en kort beskrivning av ditt tips och lägg gärna med en bild i mailet, maila på jenny@storsjon.com.

Här är vår bucketlist med sommarinspiration kring Storsjön

Vi vet att många satsar på en svemester i sommar och vi vill också uppmuntra alla jämtlänningar att upptäcka sina egna kvarter, sätt guldkant på helgen och unna er en utflykt på eller kring Storsjön.

 1. Storsjöodjuret. Ingen bucketlist om Storsjön kan vara komplett utan att ha med sjöns egna odjur:) Det är få som sett Storsjöodjuret men skam den som ger sig. Ta med kikare och spana ut över sjön varje gång du är ute så kanske du har turen att se odjuret. Ta en båttur på Storsjön och håll utkik efter detta legendariska monster. Skulle du gå bet rekommenderar vi att du hälsar på Storsjöodjurscenter som nu har fått ett eget rum på biblioteket i Svenstavik. Läs mer om när Storsjöodjuret blev en världsnyhet och klicka här för att boka din spaning. 
 2. Östersunds stadskärna. Den charmiga staden Östersund, belägen vid Storsjöns östra strand, erbjuder en unik mix av kultur, shopping och vacker natur. Utforska gågatorna, besök Jamtli för en inblick i regionens historia och missa Storsjöyran, festivalen som äger rum varje år i juli.
 3. Cykla på Frösön. Från toppen av Östberget finns sex stycken uppmärkta leder i olika svårighetsgrader. Du åker cykel upp med bygelliften i Gustavsbergsbacken, för att sedan ha skoj på vägen ner. På Frösön finns också roliga och populära cross counrty leder för cykling.
 4. Locknekratern. På sjöns södra strand, hittar du en av Europas bäst bevarade meteoritkratrar. Locknesjöns nedslagskrater bildades för cirka 455 miljoner år sedan och är ett populärt besöksmål för geologer och naturintresserade. Utforska området och lär dig mer om detta unika geologiska fenomen. Passa på att ta ett dopp i Locknesjön.
 5. Myssjö-Ovikens Hembygdsgård. Hembygdsgården ligger strax norr om Ovikens gamla kyrka, besk de gamla bygnaderna som flyttades till platsen på 30-talet men den äldsta byggnaden är från 1600-talet.
 6. Bad i Storsjön. Storsjön erbjuder också fantastiska möjligheter till bad. Det finns flera fina stränder och bryggor runt sjön där du kan njuta av sol och vatten.
 7. Fiska i Storsjön. Om du är en fiskeentusiast kan du prova lyckan med att fånga öring, röding eller gädda i det klara vattnet. Läs mer om fiske i Storsjön.
 8. Andersöns naturreservat. Beläget på Andersön, en ö i Storsjön, är detta naturreservat ett fantastiskt område för vandring och naturupplevelser. Med sina skogar, vandringsleder och utsiktspunkter erbjuder det en vacker miljö att utforska och njuta av Storsjöns naturliga skönhet.
 9. Café Himmelriket vid Hackås kyrka. Detta mysiga café ligger vid Hackås kyrka och erbjuder en lugn och avslappnad atmosfär. Här kan du njuta av go’fika och dryck samtidigt som du beundrar den vackra utsikten över landskapet. Café Himmelriket är en perfekt plats att ta en paus och koppla av under ditt besök.
 10. Spela Discgolf. Det finns flrea Discgolfbanor kring Storsjön, en råkar ligga i just Hackås. Men det finns också banor i bland annat Odensala, Mörsil, Frigårdsparken i Östersund m.fl.
 11. Hackås kyrka. Hackås kyrka är en historisk stenkyrka från medeltiden som ligger i den lilla byn Hackås i Bergs kommun. Kyrkan är känd för sin vackra arkitektur och sin unika placering i det natursköna landskapet. Besökare kan utforska kyrkans och njuta av utsikten. Samt såklart fika på Café Himmelriket
 12. Kossan i Hoverberg. Lokalproducerad glass gjord på mjölk från kossorna på de närliggande gårdarna. Glassen är fenomenalt god så helt enkelt ett måste.
 13. Hara brygga. I Hara finns ett av Jämtlands vackraste smultronställen, ångbåtsbryggan. Här kan du koppla av på bryggan, njuta av solnedgången och kanske till och med ta ett svalkande dopp i sjön. Där kan Du och din familj fika, bada, hyra båtplats, fiska och umgås.
 14. Hamncafet i Hoverberg. Hamncafet i Hoverberg är ett populärt stopp för att njuta av mat och dryck vid Storsjöns kustlinje. Caféet erbjuder en avslappnad atmosfär och fantastisk utsikt över sjön. Är man mer äventyrligt lagd tar man och paddlar till cafét från Svenstavik där man kan hyra kanoter.
 15. Hoverbergstoppen. Hoverbergstoppen är belägen nära byn Hoverberg. Härifrån har du en imponerande utsikt över Storsjön och det omgivande landskapet. Det är ett populärt utflyktsmål för vandring och picknick och ger dig möjlighet att uppskatta den vackra naturen i området. Toppstugan serverar våfflor, smörgåsar och annat gott, caféet är öppet dagligen till 1 september. Utforska gärna stigarna runt omkring toppen och varför inte ta sikte på Rämnan som är en stor spricka i berget. Mäktigt!
 16. Hoverbergsgrottan. Hoverbergsgrottan är Sveriges största klyftgrotta och är en trevlig utflykt för hela familjen. Vid parkeringen finns en liten kiosk där man också betalar entré. Därifrån är det en trevlig men brant promenad på ca 600 meter till entrén till grottan. Läs mer om Hoverberg.
 17. Näkten. Kajakpaddling på Näkten. Svårslaget! Näcksta Badplats är en bra utgångspunkt för kanoter och SUPar. Näkten är en perfekt sjö för att glida omkring i kanot eller SUP.
 18. Ås Hamncafé. Ås Hamncafé är ett trevligt café som ligger vid Ås hamn. Här kan du avnjuta god mat och dryck samtidigt som du njuter av den vackra sjöutsikten. Kolla öppettider innan du ger dig av.
 19. Fika på Stocketitt. På en av Frösöns kullar ligger cafét Stocketitt med enastående utsikt över Storsjön. Här bjuds det på hembakt och gott kaffe, bestig utkikstornet för den optimala utsikten.
 20. Ät ost på Norderön.Norderön, dit du tar dig med bilfärja, hittar du Tivars Gårdsmejeri. Väl på Norderön rekommenderar vi en golfrunda eller mysig vandring på ön.
 21. Bada på Bynäset. Bynäset är en naturskön plats belägen på Frösön, en ö i Storsjön. Bynäset erbjuder fantastiska möjligheter till naturvandringar och picknick, vi skulle rekommendera att du köper din picknick på Tages Konditori. Platsen är också populär för fågelskådning och erbjuder en möjlighet att upptäcka Jämtlands rika fågelliv. Bynäset är en pärla för naturälskare och ett perfekt ställe att komma närmare naturen.
 22. Verkö slott. Ja vi kan ju inte göra en bucketlist för Storsjön utan att nämna sjöns one and only slott! Slottet kan du besöka med egen båt men vi rekommenderar att du njuter av färden på Storsjön och bokar en tur med M/S Thomée, det anrika fartyget går dagligen till Verkö slott och du kan boka en lunch- eller middagskryssning.
 23. Pumptracken i Myrviken. Har du barn som gillar cykling är Pumptracken i Myrviken ett kul stopp.
 24. Brunflo Bike park. När vi ändå är inne på cykling får vi passa på att nämna Brunflo Bike park. En arena för mountainbikecykling för alla från 8-9 år och uppåt! Parken består både av maskinbyggda och naturliga leder med olika hopp, kurvor och utmaningar. Läs mer om cykling kring Storsjön.
 25.  Båttur med ångaren Östersund. Den gamla ångaren, byggd 1874, går fortfarande och utgår från Arvesund. Passa också på att besöka ArveMuséet och HamnCaféet som har öppet i sommar.
 26. Forsaleden. Forsaleden är en riktig pärla till vandringsled. Forsaområdet är fascinerande och sägenomspunnet med kulturlämningar, storslagen natur och ett äventyrsbad format av naturen. Leden följer Forsaån genom bitvis stenig terräng över bro och träspång. Längs leden finns vattenfall, strömmar och dammar.
 27. Cykling vid Fursteli gård. Kring hemgården i Marieby har Johan Ranbrandt med vänner byggt cykelleder. Där hittar man en stigrunda som är 14 kilometer och så finns det lite extra stigar och loopar omkring. Det finns en förenklad karta på gårdens hemsida.
 28. Lagunön, en av Utöarna nordväst om Verkön. En av bucketlist-idéerna som vi själva inte besökt men vi fick bildbevis och tycker onekligen att det ser fantastiskt ut. Tyvärr behöver du egen båt för att ta dig dit men det ser ut att vara värt en tur för den med båt.
 29. Dammåns fisketrappa. Dammån startar sin resa i Dalsjön vid Bydalsfjällen och sedan ringlar sin väg väster om Storsjön tills den mynnar ut i Ockesjön. Denna stenbottniga å är hem till öring, harr, abborre, mört och gädda. Av dessa har vi dock en fisk som står ut i dess förmåga att dra till sig fiskare, fisken som under Dammåns historia alltid har varit den mest åtråvärda fångsten, öringen. Dammåns fisktrappa sköts av Dammåns FVO. Under sommaren vittjas trappan två gånger om dagen 08:00 och 16:00 inför publik och öringarna vägs, mäts och könsbestäms. Du är välkommen att titta.
 30. Surfbukten. Länets skönaste häng hittar du i Surfbukten, testa wakeboard, låna en long board eller lek loss på lekplatsen eller pumptracken som ligger i närheten.
 31. Höglunda gård i Skanderåsen, Svenstavik. Ett perfekt stopp nära E45’an med utsikt över Storsjön. Här får du träffa gårdens djur och ta en go’fika.
 32. Östnårbuan. Kom och lek och träffa djuren på fäbodvallen Östnårbuan, enligt många gäster serveras här en av de bättre kolbullarna och kokkaffe som garanterat är värt en omväg.
 33. Teknikland utanför Östersund. Här blandas teknik och militärhistoria med lek och upptäckarglädje. Utställningar, aktiviteter och restaurang. Öppet alla dagar 26 juni — 20 augusti mellan klockan 10-16.
 34. Gammalgården i Gärdsta. Hembygdsmuseum, medeltidskyrka och enligt tipsaren en av världens godaste fika 🙂
 35. Evenemang. Det händer mycket kring Storsjön och här hittar ni ett axplock av de större evenemangen som vi kan se fram emot i sommar. Läs mer om sommarens evenemang.
 36. Kulinariska upplevelser. Jämtland är ett län där du kan upptäcka smakupplevelser du inte hittar någon annan stans. Vi har samlat en del av Storsjöbygdens utbud av restauranger här.

Vi hoppas att den här listan ska sätta guldkant på din vistelse i Storsjön i sommar!

Är du företagare kring sjön?

Du vet väl att du kan bli en del av Visit Storsjön, tillsammans sätter vi Storsjön och Jämtland på kartan. Läs mer om att bli partner här.

Bucket list app

Skulle du vilja skapa en egen bucketlist vill vi tipsa om en bucketlist-app där du enkelt kan skapa ett konto och lägga in dina favoritplatser på en egen lista. Listan kan vara på platser i Jämtland, Sverige eller varför inte hela världen. Här kan du skapa en bucketlist.