Vintersemester vid Storsjön

Turåkare vid Svartsjöarna Foto: Håkan Wike
Turåkare vid Svartsjöarna Foto: Håkan Wike

Vilken är din dröm om den perfekta vintersemestern? En lång vinterpromenad där snön knarrar under fötterna, att tävla med kälke ner för backen eller ta långa skär med långfärds-skridskorna på en klarblank is. Många svenskar åker på vintersemester till värmen, nu är det dags för oss att ta tillbaka begreppet Vintersemester. Området kring Storsjön i Jämtland erbjuder gnistrande vinterturer, kalla dopp i Isvak och en stor portion vinterfeeling.

Vintersemester behöver inte nödvändigtvis innehålla sex dagar i skidbackarna, du kan få varm choklad, snölek och gnistrande vinterminnen kring Storsjön. Storsjöns perfekta läge vid Sjö, Stad och fjäll gör att du enkelt kan kombinera någon dags skidåkning, långfärdsskridskor med krispiga vinterpromenader, kulturutbud i stan och inte minst lokala smakupplevelser av bästa sort.

Kälkåkning i Persåsbacken

I närheten av Oviken ligger Persåsbacken som har specialiserat sig på snowracer/kälke, eller bob som man säger här i Jämtland. Persåsen har byggt ett helt område för Sledgecross med flera nedfarter och liften är anpassad för att ta med snowracer upp. Här går årligen en av deltävlingarna i Snowracer cup av stapeln. Vem vill du utmana i ett kälkrace i Persåsbacken?

Fartfylld Snowracertur i Persåsbacken Foto: Roger Strandberg 
Fartfylld Snowracertur i Persåsbacken Foto: Roger Strandberg 

Långa skär på sjungande is

När kylan har dragit in under den tidiga vintern fryser många sjöar och erbjuder ett tidsfönster av härligt friluftsliv på isen innan ett tjockt snölager faller. Snöra på dig långfärdsskridskorna och upplev känslan att ta långa skär i precis den riktningen du vill. Prova att dra på dig pannlampan och ge dig ut en stjärnklar kväll och glid till månens ljus, har du tur så hör du isen frysa till och då sjunga. Glöm inte isdubbar, säkerhetslina & Ispik för säkerhets skull. 

Under vintern plogas ”Medvinden” upp på Storsjön utanför Östersund, det är en 10-15 km lång plogad bred banan för skridskoåkning. På andra sidan storsjön från Östersund i höjd med Marieby finns de omtalade Svartsjöarna som kvalificerar sig som mångas favoriter. Här är säsongen förhållandevis lång då isen lägger sig tidigt. 

Eld & kokkaffe

Eld & kokkaffe det blir inte mer Jämtland än så, oavsett tur och färdmedel så är pausen en av de viktigaste stunderna. Att nå den där udden, vyn eller rastplatsen är målet för många. Att då ha med lite ved och en kaffekanna är det mest rofyllda du kan uppleva. Det jämtländska företaget Trangia med tillverkning norr om Storsjön har flera typer av kaffekannor som passar både över öppen eld och till ett stormkök. 

Iskite eller snökite

Med samma princip som på sommaren är det kitedraken tillsammmans med vindarna som styr, den enda skillnaden är det du har på fötterna, skidor, snowboard eller skridskor. Att kita på vintern passar bra på öppna snöfält eller frusna sjöar. Draken behöver ofta vara snäppet mindre men selen går att återanvända. Gillar du fart är detta något för dig. Österund kite är en av de företagen som kan ta med dig ut. 

Vy över Mittuniversitetet och Östersund Foto: Håkan Wike
Vy över Mittuniversitetet och Östersund Foto: Håkan Wike

Vinterstaden Östersund

Östersund är en bra utgångspunkt för din vintersemester, här finner du många hotell och boendealternativ och närhet till det aktiva livet. Stan har många vinterevenemang såsom världscupstävlingar, julmarknad på Jamtli och skidtestarhelg. Läs mer på visit Östersund

På Frösön i Östersund ligger både Gustavsbergsbacken och Ladängen som erbjuder ger stan extra fjällprägel. Dessa skidbackar passar såväl den drivne skidåkaren som nybörjaren.

Vinterparken i Östersund

Vinterparken är din ”go to” plats för att uppleva vintersemester på riktigt (i stadsmiljö), den är belägen i Badhusparken samt på isen i hamnen. Här finns vinterplayan med solstolar & filtar. Birgers lekland, ett eldorado för de yngre och de med barnasinne kvar. Här finns skridskolek, snöborg och backar för pulkaåkning. Här går även att hyra allt från spark till skridskor. 

Vy över Vinterparken i Östersund Foto: Göran Strand
Vinterparken i Östersund Foto: Göran Strand

Norrsken

Under klara vinterkvällar och nätter kan du ha turen att se norrsken. Det är ofta grönt eller blått sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar som rör sig på himmelen. För att få första parkett så ge dig utanför stan och gatubeslysning, ta med dig en bra kamera och varma kläder och förundras över himlaskenet som utspelar sig. 

Isfiske

Isfisket är kul för alla åldrar och anses av många som den bästa rekreationen en stilla vinterdag. Pimpelfiske är ett av de enklaste sätten att fiska på, då du inte behöver så mycket utrustning och du lätt kan ta dig ut på sjön. En isborr, ett pimpelspö med lina, några krokar och ett par isfiskebeten är det du behöver. Packa med varm dryck och gofika samt några lager varma kläder. Läs mer här

Bada isvak

Intresset för vinterbad har ökat lavinartat och kring Storsjön finns flera upphackade isvakar för den som vill avnjuta hälsoeffekterna med kallbad. Ha med dig kläder som är varma och lätta att ta på sig, något varmt att stå på, en kompis och något hett att dricka till efteråt. 

Är det första gången du ska vinterbada så erbjuder vinterparken upphackad isvak med närliggande vedeldade badtunnor, bastu, relaxavdelning, insynsfritt beläget i Östersunds hamn.  

Skidåkare i tall & granskog vid Spikbodarna Foto: Håkan Wike
Skidåkare i tall & granskog vid Spikbodarna Foto: Håkan Wike

Längdskidor

Längdskidåkning är Jämtarnas nationalsport. I nästan alla byar finns korta eller längre längdspår, ofta med belysning på kvällen och morgonkvisten, är belysningen inte på så finns det ofta en timer du kan sätta på själv för att få dina kilometer i belysta spår. Många spår är gratis men ofta är det en ideell förening som står för spårdragningen, så betala gärna en slant via swish. I längdskidåkningens mecka Åsarna, finns spår tidigt på säsongen då man sparar snö från året innan.

Turskidåkning

Visste du att turskidåkning skiljer sig från längdskidåkning? Skidorna är ofta bredare med stålkant och har fjäll eller skins undertill för att ha bättre fäste i mer kuperad terräng. Du har större trugor på stavarna för att de inte ska sjunka ner i djupsnön. Att gå på tur är det bästa sättet att upptäcka naturen i fjällen på, satsa på heldag på fjället med termos och fika. Kring Storsjön finns flertalet fjällturer med mer eller mindre lutning.

Tack till Destination Östersund & Persåsens Kälk- och skidklubb som bidragit med bilder!