Johan Ranbrandt ger sina bästa tips på utflykter kring Storsjön

Visit Storsjön fick sig en pratstund med friluftsexperten, författaren, entreprenören, markägaren och stigbyggaren Johan Ranbrandt. Johan är born and raised på Fursteli Gård i Marieby exakt vid Storsjöns strand i det område som av locals kallas för ”Annersia”, alltså ”andra sidan”, då är det andra sidan av Storsjön i förhållande till Östersund som man syftar på. För Johan är det snarare ”Första sidan” då det här är den plats han växt upp på och älskar mest på jorden. Men Johan är inte den som sitter hemma och myser på gården hela dagarna. Han är en äventyrare av rang som upptäckt åtskilliga äventyr runt omkring i Jämtland. Genom åren har Johan varit med och skrivit fyra guideböcker om Jämtlands rika friluftsliv. Nyligen släpptes Johans senaste bok Dagsturer i Jämtland som han skrivit tillsammans med Linnéa Damberg som även hon är en stor friluftsfantast som du kan följa på Instagramkontot UtiJämtland.

Eftersom Johan får anses vara en Jämtlandsguru ville vi be Johan bjuda på några trevliga lättillgängliga naturupplevelser kring Storsjön. Här är Johans fina tips som vi tar med oss till vår bucketlista för sommaren.

Johan topp fem vid Storsjön

Här följer Johans tips till dig som vill ta dig fram till fots, antingen vandring eller löpning. 

Mitt främsta vandringstips är Verkön. Det är inte jättelångt och man kan vandra runt hela ön, det är 6,5 kilometer. En del av grejen är att det är få som vandrar den leden vilket gör att det känns exklusivt. Bynäset eller Andersön är liknande leder som också är jättefina turer som passar både till vardag och fest, säger Johan med ett leende. Leden runt Verkön är lätt att hitta och den går aldrig mer än ca 10-15 meter från stranden. Inte alls lika vältrampad som andra leder. Det söta lilla Jämtländska slottet Verkö Slott är ett givet besöksmål på ön, där kan man äta och fika gott. Sen ska man besöka utkikstornet och spana ut över Storsjöflaket, en riktigt häftig utsikt.

Det är inte helt enkelt att ta sig till Verkön. Tips är att hyra kajak på Tivarsgården och paddla ca en kilometer över till Verkön. Kom ihåg att paddla med en kompis och ha koll på väderprognosen så att turen blir säker. Annars går det båtturer till Verkön.

Bynäset. Bynäset är en rundtur med fin utsikt, leden är ca 7 km. Stor del av leden går vid strandlinjen med ett träräcke på insidan som man inte får överträda då det är ett gammalt militärområde. Det gör att det är lätt att hitta. Här kan du läsa mer om Bynäset.

Vandring vid Bynäset

Andersön. Här man gå lite olika varianter. Det finns ett lopp som heter Andersön runt som Johan gärna vill tipsa om. Loppet arrangeras numera av Hej främling. Loppet är ca 12 km. Om man ska vandra runt Andersön parkerar man vid någon av parkeringarna, då blir det ca 7 km runt. Denna led är markerad. 

Solnedgång från Andersön i Storsjön

Hoverberget är ett fint område. Det finns fler varianter på leder. Man kan exempelvis starta vid Bergs Hembygdsgård på södra sidan av berget. Man passerar toppstugan och utkikstornet. När man väl är i Hoverberg ska man passera grottan om den är öppen.

Tysjöarna. En som inte går i Storsjöns exakta närhet men som är väl värd att besöka är Tysjöarna som ligger i Ås. Det går leder runt och igenom sjösystemet. Man kan vandra runt eller exempelvis göra en typ av åtta. I boken tipsar Johan om den södra delen av sjöarna. Här kan man välja på att göra kortare vandringar på ca 6-7 kilometer eller längre på en dryg mil.

Johans cykeltips kring Storsjön

Cykling är något som Johan älskar, så mycket att han till och med byggt egna stigar på sin mark kring hemgården i Merieby. Där hittar man en stigrunda som är 14 kilometer och så finns det lite extra stigar och loopar omkring. Det finns en förenklad karta på gårdens hemsida. Att cykla på lederna är gratis men stigbidrag via Swish tas tacksamt emot.

Johan vill även nämna Frösön där det finns många fina cykelleder. Frösön runt är en höjdartur men inte helt lätt att hitta, man bör söka info för att hitta samt kolla upp aktuella stigdragningen då den förändras med samhället. På Frösön finns även fin liftcykling där det erbjuds downhill för alla nivåer. 

Brunflo Bike Park är ett tredje cykeltips. Lederna är byggda på ett litet område och är kul för hela familjen. 

Vi har samlat mer cykeltips kring Storsjön.

– Jag kan ju också passa på att tipsa om klättringen på Frösön. För klätterfamiljen är det helt lysande att klättra på Frösön. Ta kontakt med klätterklubben eller besök deras hemsida för mer info om klättring i Jämtland och vid Frösön. 

Vintertips från Johan

Johan kunde inte hålla sig från att avsluta med att bjuda på ett tips inför vintern. 

– Långfärdsskridskor på och kring Storsjön är en riktigt fin vinterupplevelse. På halvön där jag bor finns Svartsjöarna som kvalificerar sig som en av mina favoriter. Här är säsongen förhållandevis lång då isen lägger sig tidigt. 

Johan är en sann friluftsinspiratör som vi märker skulle kunna prata i flera dagar om vi bara hade tiden. Vi får hoppas att det ges tillfälle till fler tips vid en lägerbrasa eller cykeltur framöver. Johan är som sagt en mångsysslare och skulle du ha tid över kan du gå en timringskurs med Johan hemma på gården, och har du mindre tid och behöver jobba kan du hyra en plats på Coworking-hubben Gomorron i Östersund som Johan är med och driver.

Johan och Linneas bok

Boken Dagsturer i Jämtland ges ut av Calazo förlag och innehåller 66 dagsturer som Linnea och Johan satt ihop. Turerna är mellan 3 och 25 kilometer långa. Köp den här. Vill du köpa boken i butik finns den bland annat på Naturkompaniet i Östersund.

Mer läsning och inspiration:

Utijämtland 

Hemsida

Tack Johan för fina tips och en trevlig pratstund!