När Storsjöodjuret blev en världsnyhet

Vi fångar Kurt Johnsson just hemkommen från en heldag på Storsjön med engelska journalister som drömt om att få se Storsjöodjuret och uppleva mystiken och historierna. Kurt själv har inte sett Storsjöodjuret (än) men med sig på turen hade Kurt en av de personer som säger sig vara vittnen till det mystiska Storsjöodjuret. Evert såg odjuret på nära håll på 90-talet och har sedan dess inte kunnat hitta någon annan förklaring till sin upplevelse än att det måste varit just Storsjöodjuret. Evert som idag är 82 år har fortfarande huvudet på skaft och har under dagen berättat för journalisterna i detalj vad som hände den där dagen för mer än 25 år sen.

En rolig och efterlängtad nyhet i år är att du äntligen kan boka en guidad tur med Kurt där du får följa med på en fyra timmar lång båttur på Storsjön. Spaningsturen utgår från Svenstavik där du ska passa på att besöka Storsjöodjurscenter. Boka en Storsjöodjursspaning med spännande historier och berättelser om vittnesmål och mycket mer.

När vi någon dag senare ringer Kurt igen för några kompletterande frågor om Storsjöodjuret och kommande guidningar är han på nytt ute på sjön. Denna gång med sportdykare, Jimmy Dahlström från Östersund, som ska undersöka en elkabel. Det är inte vilken elkabel som helst, det är den ca 750 meter långa kabeln som är dragen från fastlandet ut till den lilla ön Nysvehällan. Här ute har man byggt ett observationscenter med kameror ovan och under vattenytan samt fiber som gör det möjligt att från Storsjöodjurscenter följa spaningen live. Kabeln som legat på sjöns botten i 10-12 år har slitits hårt på botten och behöver lagas eller bytas ut.

Den smått galna idéen att sätta upp en spaningsplats ute på ön kom ursprungligen från att en av de som är övertygade om att de sett Storsjöodjuret, Bertil Nilsson. Han kom till Kurt och sa

”Tänk om vi kunde anlägga en spaningsstation med högteknologisk utrustning för att kanske lyckas fånga Storsjöodjuret på film eller bild”.

Sagt och gjort, något år senare var finansieringen säkrad och spaninsgstationen kunde byggas. Nu 2021 har alltså stationen på Nysvehällan funnits i ungefär 12 år och elkabeln har nu gått sönder vilket gör att spaningarna fått ett tillfälligt avbrott, annars kan man fortfarande följa spaningarna från Storsjöodjurscenter i Svenstavik. Kamerorna på Nysvehällan skulle senare bli orsak för en världsomspännande nyhet men mer om det senare. Först berättar Kurt om Bertils observation som var anledningen till att spaningsstationen byggdes.

Ön Nysvehällan i Storsjön i Jämtland
Ön Nysvehällan i Storsjön. Det är här spaningsstationen monterades och kamerorna fortfarande sänder live.

Bertil Nilsson med sällskap var ute på Storsjön i egen båt, vädret var fint och sjön var blank. Plötsligt ser de en svart marmorerad kropp och en lång svans, han trodde båten skulle välta och han upplever att varelsen måste varit ungefär 12 meter lång. Kurt har vid ett antal tillfällen träffat believers, för det är så de kallas, de som är övertygade om att Storsjöodjuret existerar.

– Man blir ganska tyst när man hör två believers tala med varandra, det är något särskilt och det är svårt att inte tror på det man hör med sådan detaljrikedom i deras beskrivelser. Det berättar Kurt med stor passion medan han väntar på att dykaren Jimmy ska komma upp till ytan igen.

Åter till masten på Nysvehällan som en dag kablades ut i all världens medier.

Redan innan masten och undervattenskamerorna hade invigts ville SVT göra ett reportage och de ville vara först med storyn. När masten var på plats var SVT ute och gjorde sitt första reportage, det blev en riksnyhet som fick lång sändningstid i Rapport och initiativtagarna var glada över uppmärksamheten, men det var ingenting mot den uppmärksamhet som skulle komma några månader senare.

Senare samma år ville SVT återkomma för att göra ett nytt reportage och se hur spaningarna gått. De var på nytt ute på ön men tyvärr ingen observation av Storsjöodjuret. På kvällen samma dag ringde man från observationscentret till Kurt, man såg något märkligt ormliknande på filmen, kanske vara det en stjärtfena. Det var så pass intressant att Susanne som arbetade på centret fattade luren och ringde tillbaka till SVT-reportern som fick vända och komma tillbaka. Reportern Anders Öhlund från SVT filmade av inspelningen och tog med sig materialet tillbaka till kanalen.

Detta är en bild från filmen som spreds över världen 2008 när Storsjöodjuret blev en världsnyhet. Foto: Foto: WWW.STORSJOODJURET.NU

Klippet visas återigen i Rapports söndagssändning och uppmärksamheten är stor. Någon dag senare ringer Kurts telefon igen, det är Anders som vill berätta att klippet, på det som skulle kunna vara Storsjöodjuret, har köpts upp av ett flertal internationella mediekanaler. Nyheten spred sig som en löpeld över världen, BBC, Amerikanska NBC och många fler. Under några dagar var Storsjöodjuret på allas läppar och nyheten toppade listorna över de mest uppmärksammade nyheterna i världen under några enstaka dagar 2008.

Tack vare Susanne Berglin (tidigare Kindström) som arbetade i projektet kan vi nu också dela med oss av en länk till ett av nyhetsinslagen som sändes i svensk tv. Susanne och Kurt är båda med i inslaget som kan ses här.

Bland annat skriver Expressen om nyheten och intervjuar Susanne Berglin (då Kindström) som då var involverad i Svenstaviks intresseförening.

 – Det var en väldig överraskning. Just nu finns ingen förklaring. Men det är definitivt ingen ål, huvudet är för brett, säger Susanne Kindström till Expressen. Att det finns någonting där i vattnet är jag helt övertygad om. Någonting är det ju som så många har upplevt, sa Susanne Kindström.

Att prata med Kurt om Storsjön och Storsjöodjuret är både spännande och underhållande, det finns mängder av anekdoter och några av dessa kan du få höra i sommar om du följer med på Storsjöodjursspaning med Kurt.

Exakt vad som gömmer sig i Storsjön kommer vi kanske aldrig att få veta men det kanske är just det som gör historien så spännande.

Läs mer om Storsjöodjuret.

Boka Storsjöodjursspaning med Kurt Jonsson.