Legenden om Storsjöodjuret

Myten och historierna om Storsjöodjuret är många och går tillbaka enda till 1600-talet. Odjuret som tros bo i Storsjön i Jämtland har blivit skulptur, avmålats otaliga gånger, blivit godis, varit huvudperson i ett flertal böcker och teateruppsättningar, bland annat boken Vidundret som skrevs 1958 och senare satts upp som teater. På senare år finns också en hel uppsättning med barnböcker om Storsjöodjuret (eller snarare Storsjöodjurets son Birger). Storsjöodjuret väcker känslor och intresse och Sveriges svar på Loch Nessodjuret är vida känt. Troligen är det just mystiken kring odjuret som gör det så spännande.

Fridlyst men inte verifierad som art

Länsstyrelsen i Jämtland valde 1986 av fridlysa arten Storsjöodjuret och därmed förbjuda jakt och fångst av arten och samling av ägg eller rom tillhörande Storsjöodjur, efter bland annat yttrande från Miljödomstolen valde Länsstyrelsen att ompröva och upphäva fridlysningen 2006. Det är oss veterligen den enda arten i Sverige som varit fridlyst trots att den aldrig kunnat bekräftats existera.

Historien om Storsjöodjuret

Storsjöodjuret beskrevs första gången i skrift redan på 1600-talet men i slutet av 1800-talet har det vittnats om Storsjöodjursfeber som dessutom spred sig över landet. Detta efter att två vittnen gått ut och officiellt berättat om deras möte med ett synnerligen underligt djur i en tidningsartikel. Tidningar översvämmades av vittnesmål, forskare försökte finna svaret på gåtan om det stora okända djuret. Genom åren har många vittnesmål kunnat samlas och det finns än idag levande vittnen som kan berätta deras berättelse.

Vem har egentligen sett Storsjöodjuret?

Genom åren har många vittnat om mystiska observationer på Storsjön som de inte kunnat förklara på annat sätt än att det faktiskt finns ett odjur i Storsjön. Trots över 260 observationer har man än så länge inte kunnat vare sig bekräfta dess existens eller ickeexistens.

Berättelser som den om tant Rahm som var jungfru på en gård i Rödön. När hon en särskilt vacker dag med spegelblank sjö skulle ner för att tvätta kläder satt hon på knä när hon plötsligt möttes av två ögon och ett stort huvud som simmade mot henne. Eller mannen som var ute i en båt med sin son och en släkting och plötsligt ser något stort simma runt båten, vad skulle det vara om inte Storsjöodjuret?

Jamtli och Storsjöodjurscenter kan man höra berättelser från vittnen. Läs även vår intervju med Kurt Johnsson.

Det lilla Storsjöodjuret Birger

I början av 2000-talet föddes en liten kramgo, grön figur med stora snälla ögon, små öron och en lagom lång svans. Han fick namnet Birger, han är grön med vita prickar. Sedan dess har man kunnat se Birger på stan i Östersund, som maskot på olika event och inte inte minst läsa böckerna om det lilla Storsjöodjuret Birger. Birger älskar tårta till frukost och att busa med barn. Han bor i Storsjön med sin pappa och kompisen

Den första boken om Birger kom 2008 och sedan dess har det blivit ytterligare sju böcker i serien, en pysselbok, ett goseodjur och en massa annat. Vissa av böckerna har översatts till engelska, tyska och norska. Läs mer här. Eller följ Birger på Instagram.

Storsjöodjuret på Jamtli

På Jamtli har Storsjöodjuret fått en egen utställning. Här kan du lyssna till människor som berättar om sitt möte med odjuret. Du kan lära dig mer om bolaget som år 1894 bildades i Östersund för att fånga Storsjöodjuret, och du kan läsa allt om fridlysningen 1986. På Jamtli hittar du också fångstredskap som använts genom åren för att försöka fånga odjuret.

Jamtlis arkiv har en stor samling berättelser, tidningsklipp och annat för den som vill veta ännu mer om den mystiska varelsen.

Guidade turer på spaning efter odjuret

Vi fångar Kurt Johnsson just hemkommen från en heldag på Storsjön med engelska journalister som drömt om att få se Storsjöodjuret och uppleva mystiken och historierna. Kurt själv har inte sett Storsjöodjuret (än) men med sig på turen hade Kurt en av de personer som säger sig vara vittnen till det mystiska Storsjöodjuret. Evert såg odjuret på nära håll 1994 och har sedan dess inte kunnat hitta någon annan förklaring till sin upplevelse än att det måste varit just Storsjöodjuret. Evert som idag är 82 år har fortfarande huvudet på skaft och har under dagen berättat för journalisterna i detalj vad som hände den där dagen för mer än 25 år sen.

En rolig och efterlängtad nyhet i år är att du äntligen kan boka en guidad tur med Kurt där du får följa med på en fyra timmar lång båttur på Storsjön. Spaningsturen utgår från Svenstavik där du ska passa på att besöka Storsjöodjurscenter när du är där. Boka en Storsjöodjursspaning med spännande historier och berättelser om vittnesmål och mycket mer.

Storsjöodjuret i media

Genom åren har det varit stor uppmärksamhet i både svenska och internationella medier och intresset är fortsatt stort. Även i år är internationella filmteam ute på sjön för att uppleva myterna och berättelserna om Storsjöodjuret. Under några dagar 2008 blev Storsjöodjuret en världsnyhet som kablades ut i all världens mediekanaler, det kan du läsa mer om här.

Bild från den film som kablades ut 2008 som en världsnyhet. Är det möjligen Storsjöodjuret vi ser på bilden? Foto: WWW.STORSJOODJURET.NU

Storsjöodjurscenter i Svenstavik

På Storsjöodjurscenter i Svenstavik kan man som besökare läsa sig mer om Storsjöodjuret och man kan till och med följa spaningarna live. Tack vare att man dragit ut el, fiber och monterat ett flertal kameror ute på den lilla ön Nysvehällan man kan i realtid följa spaningarna efter Storsjöodjuret som tros leva i Storsjön. Här en bild på spaningsstationen.

Fortsatt insamling av observationer

Vi kontaktade föreningen Storsjöodjuret för att höra hur deras verksamhet har utvecklats och vad som är på gång. Vi fick en pratstund med ordförande Göte Norlander som berättar att föreningen fortfarande är vid liv efter 21 år även om Coronapandemin drabbat även dem med förlorade medlemmar. En av föreningens huvuduppdrag är att just samla in och sammanställa nya observationer, utöver det ger man också ut det årliga Odjursbladet samt försöker öka kännedomen om Storsjöodjuret hos läsbor och besökare.

På muséet (Jamtli) finns det idag 267 observationer men föreningen har genom åren fått in ett flertal utöver dessa. Gösta uppskattar det till ett hundratal som föreningen ska sammanställa och gå igenom. De senaste åren har inga nya observationer skett men om man skulle se något misstänksamt på på Storsjön så är man varmt välkommen att höra av sig till föreningen och anmäla sitt vittnesmål. På det sättet bidrar man till att kartlägga och ytterligare gå till botten med Storsjöodjurets eventuella existens och liv. Ta i så fall kontakt med föreningen via deras facebooksida.

En av de senaste observationerna som lokaltidningen Östersund-Posten skrev om var 2016 då Martin Lundström satt med vänner och blickade ut över en stilla Storsjön. Se filmen på ÖP.se och avgör själv vad du tror att det kan vara.

Foto: Nestorville Förlag, fotograf Göran Strand.

Källor och mer läsning om Storsjöodjuret:

https://www.dbvf.nu/Lasvart/berattelser/forsta_sida.html

https://popularhistoria.se/samhalle/odjuret-i-storsjon

https://sv.wikipedia.org/wiki/Storsj%C3%B6odjuret

Artikel på AdventureSweden.com: https://adventuresweden.com/storsjoodjuret-och-sonen-birger/?lang=sv

Storsjöodjuret på film? https://www.expressen.se/nyheter/storsjoodjuret-kan-ha-fangats-pa-film/

Internationell blogg skriver om nyhetsinslag från SVT om Storsjöodjuret.
http://www.aquaticcommunity.com/lake-monster-found-in-sweden/