Mattmar

Mitt i Jämtland, i Åre kommun ligger Mattmar. I området finns det massor med olika aktiviteter och sevärdheter. Vandring, cykling och fiske. Ett tips är att besöka Vaetabacken i caféladan där det finns våffelkafé, fäbod och ett utsiktstorn. Härifrån utgår även Vaetabackens kulturstig. För mer turistinfo kan du stanna till vid kyrkstallarna som inhyser både turistbyrå och bakstuga.

Se och göra i Mattmar med omnejd

ArveMuseet speglar utvecklingen under den mest expansiva tiden i mänsklighetens historia, från självhushåll till dagens högteknologiska konsumtionssamhälle. Teknologi och sätt att leva förändrades i blygsam takt under årtusenden. Kunskaper fördes vidare från släktled till släktled. Så kom under 1700-, 1800- och 1900-talet uppfinningar som med ens ändrade alla förutsättningar. Muséet visar hur man arbetat och levt, hur tekniska framsteg förändrade samhället och gjorde livet lättare och bekvämare.

S/S Östersund Byggd 1874 på Oscarshamns mekaniska verkstad för 60,000 kronor. Transporterad i delar sjöledes till Sundsvall, därefter transport på vinterföre med häst till Östersund för ihopmontering. 1886 byggdes överbyggnaden om och båten förlängdes 10 fot. 1903 ytterligare ombyggnad med ny panna och maskin från Härnösands mekaniska verkstad. Båten gick i trafik till 1963.

Utsiktstornet på Vaetabacken, med utsikt mot den jämtländska fjällvärlden med uppgifter om riktning och avstånd till synliga objekt. 1957 invigdes det 22 meter höga utsiktstornet. Att besöka utsiktstorn kan betraktas höra till naturturismens tidigaste upplevelseaktiviteter. När tornen började byggas runt förra sekelskiftet, var naturliga utsiktsplatser inte lika vanliga som i dag. Tornet är ett av få bevarade som fortfarande är i bruk. 

Kultur och historia

För den kultur- och historieintresserade finns det massor med information och resmålstip på Mattmars hembygdsförenings webbsajt.

Fiske kring Mattmar

Området kring Mattmar är känt för sitt fiske. Bland annat i Storsjön, Ockesjön, Kvissleströmmarna och Dammån. Här leker storöringen och det är ett av Sveriges bästa harrvatten vilket ger förutsättningar till ett fantastiskt fiske i en underbar miljö. Hela Kvissleströmmen ner till bron vid väg 321 är ett bra ställe att fiska från båt och pimpla på vintern, fiskebeståndet är gädda, öring, kanadaröding, harr, sik, abborre, lake och mört.

Indalsälven är en av Sveriges fiskerikaste älvar och Kvissletrömmarna (även Kvitsleströmmarna) som rinner mellan Ockesjön och Storsjön är känd för sitt stora harrbestånd. Varje år vandrar även storöring upp från Storsjön för lek, vilket lockar många flugfiskare hit. Siken kommer två veckor efter midsommar. En rad öar delar upp älven i två huvudfåror och ett antal mindre strömmar vilket skapar fiskeställen med mycket varierande karaktär. Totalt är fiskeområdet cirka en mil långt och är Indalsälvens sista forssträcka innan vattnet rinner ut i Storsjön. Den norra grenen kallas Mattmarströmmen och den södra Ockeströmmen. Här kan du som flugfiskare själv välja dina favoritplatser bland lugna små pooler och mäktiga porlande forsar.

Boende

Boende kring Mattmar på olika håll, bland annat finns både vandrarhem och ställplatser i Arvesund, som även är utgångspunkt för S/S Östersund, en av Sveriges äldsta ångfartyg som används i passagerartrafik.

Arvesund Vandrarhem – I anslutning till ArveMuseet och hemmahamnen för S/S Östersund i Arvesund finns det ett året-runt-öppet vandrarhem. Det är vackert beläget med utsikt mot sjö och fjäll. Lämpligt utgångsläge för fiske och utflykter i Storsjöbygden och Västjämtlands fjällvärld sommar som vinter. Avstånd: 6 mil till Åre respektive Östersund, cirka 3 mil till Bydalsfjällen.

Arvesund Ställplats – Med mycket lugnt läge bara några meter från Storsjöns strand och med utsikt mot Oviksfjällen och Åreskutan finns uppställningsytor, de flesta med gräs, för husbilar och husvagnar. Ingen bokning behövs. Här finns friskvatten, elström, WC och dusch samt tömning av gråvatten och latrin från kassett eller fast tank samt källsortering för avfall. Läs mer om boende i Arvesund.

Kvissleströmmens fiskecamping är ett annat alternativ och särskilt intressant för dig som är intresserad av fiske. I Kvissleströmmen finns stora möjligheter till flug- eller spinnfiske både från strand eller båt (båt finns att hyra om du inte har egen), i strömmande vatten eller sjö. En dröm för den sanne fiskaren. Här erbjuds både campingplatser för dig med eget boende i form av tält/husbil/husvagn eller boende i stugor. Läs mer.

Kan även finnas boende som hyrs ut privat via AirBnB, NovaSol m.fl.

Vägbeskrivning

E14 går genom Mattmar för biltrafik. Bussarnas tidtabeller finns på Länstrafiken Jämtland, ltr.se.