Varför Storsjön i sommar?

För många är Storsjön fortfarande en okänd fläck på kartan, kanske har man hört talas om Storsjöodjuret, kanske har man besökt Östersund eller passerat sjön på väg till fjällen. Men alldeles för få har stannat upp och upplevt Storsjön på riktigt. I sommar är det dags!

Här bjuder vi på några anledningar till varför du ska ta sikte på Storsjön

1. Storsjöodjuret

Ja först och främst är Storsjön helt unik. Det är den enda svenska sjön som enligt legenden har ett eget odjur. Det finns över 200 observationer av Storsjöodjuret och den dokumenterades första gången i skrift redan 1635. Storsjöodjuret var fridlyst av Jämtlands Länsstyrelse 1986-2006. Längs med sjökanten finns ett antal observationsplatser där man kan spana efter Storsjöodjuret. Ser man den inte på sjön kan man istället besöka Storsjöodjurscenter i Svenstavik, där får besökarna möjlighet att höra intervjuer med vittnen som sägs ha sett Storsjöodjuret. Här kan du fantisera, uppleva och skapa ditt eget Storsjöodjur. Har du tur springer du på det lilla storsjöodjuret Birger.

2. Utsikten

Var du än befinner dig runt Storsjön har du alltid en fantastisk utsikt, här är sjön alltid närvarande och fjällen alltid lika vackra i kulissen.

3. Pulsen i stan

Det är få ställen i Sverige som kan erbjuda en sån perfekt combo som Östersund. Upplev grymma kultur och konstevenemang, ta sedan en sväng runt husknuten och vips är du ute i naturen. Ät vid dukade bord, sov i bäddade sängar och njut av Östersundspulsen både i stan, på stigarna eller på sjön. Ett spännande event som vi ser fram emot är Storsjöyrans Parksommar som bjuder in till 10 härliga kvällar med några av Sveriges bästa artister i Badhusparken.

4. Öppna och bevarade landskap

Storsjöbygden är något så exotiskt som en levande kulturbygd. Här är landskapen fortfarande öppna, kossorna betar på ängarna och urskogarna finns kvar för dig att upptäcka. Exempelvis Torvalla Urskog (strax utanför Östersund) som inte avverkats på över 100 år, många stora granar är över 200 år gamla, eller Berge Urskog (två mil söder om Brunflo) där vissa tallar är nästan 600 år gamla (se vår karta över Storsjön med omnejd).

5. Människorna

Jämtlänningarna kallas förvisso inte sällan för surjämtar men mer positiva och gästvänliga människor får man leta efter. Folk som bryr sig, tar sig tid att berätta och som vet hur man njuter av livet.

6. Vattenlek

Paddla, SUP’a, hyr en roddbåt, testa wakeboard eller kitesurfing, åk på någon av de större båtarna (kanske en tur till Verkö Slott?).

7. Adrenalinkickarna

Cykla på snåriga stigar, släpp loss benen på en löprunda i vacker natur, bestig en fjälltopp, surfa på Storsjön eller kanske hoppa upp på en skateboard. Vad du än får för dig att hitta på så vågar vi lova att du kommer somna gott.

8. Smakupplevelserna

Jämtland är känt för sina mathantverkare och inte minst sina småskaliga mejerier. Smakupplevelserna kring Storsjöbygden är ofta värda en omväg, eller i vissa fall till och med en egen resa. Läs mer om smakupplevelser kring Storsjön.

9. Solnedgången

Vissa förknippar Norrland med midnattssol (att solen aldrig går ner). Här i de södra delarna av Norrland går solen ner och den gör det med klass! En solnedgång över Storsjön är något att skriva upp på din bucketlist.

10. Barnens stad

Storsjön har mycket att erbjuda barnfamiljerna. Vad sägs om Jamtli som är en helt unik anläggning i stil med Skansen men med en touch av Jämtland, här möter besökarna skådespelare som vandrar runt och lever sig in i sin tidsepok, ni möter djur och mängder av lek. Vi lovar att barnen sover gott den natten:) Missa inte heller Surfbukten som är stans skönaste häng (viss reservation då det i skrivande stund är osäkert hur Surfbukten ska drivas 2022), fotbollsgolf på Norderön, Glass-fika på Kossan i Berg eller kanske bara lite cykling i Brunflo Bike park (eller någon av de andra cykellederna).

11. Det är inte fullbokat (än)

Kring Storsjön finns ett stort utbud av både aktiviteter och boende. Vi vågar lova att det varken kommer upplevas trångt eller hetsigt. Här finns det gott om plats för dig att vara dig själv och ta dagen som den kommer.

Välkommen till Storsjön i sommar!