Östersund – Staden vid Storsjöns strand

Östersund är den gemytliga staden vid Storsjöns strand. Här i Jämtland Härjedalens enda stad är fjällvärlden ständigt närvarande som kuliss. Här finns ett stort utbud av smakupplevelser, kulturliv och inte minst naturupplevelser att upptäcka. En perfekt utgångpunkt för att upptäcka Storsjön, Sveriges femte största stad.

Sommarstaden Östersund

Östersund är en stad som för många är känd för sina evenemang så som Storsjöyran som är festivalen som lockar världsartister till Jämtland. 2021 är Storsjöyran inställd men man har istället lanserat en favorit i repris, Parksommar med 10 grymma artister som spelar en varsin kväll.

Mängder av aktiviteter och skoj

 • Aktivitetsutbudet i Östersund går inte av för hackor.
 • Boka in en heldag på Jamtli
 • Kultivera dig på Nationalmuséeum
 • Häng i Surfbukten
 • Spana in en utställning på Norra Station
 • Bada i Storsjön (eller utomhus på Storsjöbad
 • Lek på Djungelhuset
 • Ät en glass och spela minigiolf i Badhusparken
 • SUP’a på Storsjön
 • Cykla i Gustavsbacken (eller i pumptracken på Frösön)
 • Köp lakrits i Östersunds egna Lakritsbutik Treakel

… Ja listan kan bli hur lång som helst:)

Restauranger & shopping i Östersund

Östersund har ett mat och restaurangutbud som överträffar stadens storlek. Här står lokalproducerat ofta i fokus. Drick en kopp härrostat kaffe, köp lokalt kött från gräsbetande djur, beställ in en ostbricka med lokala delikatesser och njut av livets goda. Kanske medans du sippar på ett glas lokalt Savvin som produceras av Björksav. När det kommer till shopping finns ”det vanliga” samt en hel del unikt mode och hantverk, samiskt och lokalt hantverk samt att det vuxit fram en scen för hållbart mode.

Boende i Östersund

Här finns ett brett utbud av boende som passar de flesta plånböckerna. Campingar, Vandrarhem och Bed and breakfast till fina hotell. Här hittar du boende i Östersund.

Kombinera Östersund med fjällen

För att maximera din Jämtlandsvistelse vill vi tipsa om att du kan kombinera ett par dagars vandring i fjällen med att upptäcka Östersund. Om du tar dig runt till andra sidan Storsjön hittar du bland annat Bydalsfjällen som är Östersunds närmsta fjällkedja. Det går också tåg till både Åre, Enafors (Jämtlandstriangeln) och Storlien eller bussar till bland annat Vemdalen.

Östersund in English

Östersund is the perfect destination if you’re looking for a middle sized Swedish city where almost everything is within a 15 minutes walk. We believe there is now other cities in Sweden where you are able to combine city life with both water fun and mountain hikes och skiing. For example you have both Åre and Vemdalen within an hour.

We recommend you add Östersund to your bucket list.

Foto: Destination Östersund, Fotograf Göran Strand.

Vägbeskrivning

Östersund är på många sätt Jämtlands nav med goda kommunikationer i alla riktningar. Hit kommer du enkelt med både tåg och buss hela vägen in i centrala stan, flyget landar på Frösön och därifrån går det flygbussar.